[home]
Fotogaléria        


Aktualizované: 17.06.11

Úvod
Novinky na stránke

Technické informácie
História auta
Súčasnosť
Denníček
Návody a postupy [10]

Fotogaléria [1863]

Download
Myšlienky

Fórum
Linky
<<prejsť na Fotogaléria/Elektronika, Ostatné

2009.10.05 - Veko brzdovej kvapaliny s kontrolkovým spínačom klesnutej hladiny

Z dôvodu, že sériové zapojenie elektroniky kontrolky bŕzd vozu Škoda 120 je takmer bezvýznamné (sériovo zapojená kontrolka je rozsvecovaná mechanicky len pri veľkom poklese brzdového pedálu pri brzdení), rozhodol som sa toto zapojenie decentne upraviť - doplňiť :) Podľa získaných informácií sa do automobilov Škoda 1203 montovali víčka nádobiek brzdovej kvapaliny s plavákovým spínačom kontrolky hladiny kvapaliny, ktoré bez úprav pasujú do Š 105 / 120. Takéto víčko som však nezohnal a v mototechne mi bolo ponúknuté víčko na Favorita. To je na moje prekvapenie zámenné s vikom na Š 120, má v sebe plavák a stále sa vyrába ako náhradný diel, takže kúpa bez starostí :)

Pri testovaní funkčnosti plaváku favoriťáckeho víčka na škodováckej nádobke brzdovky som však narazil na problém, a to taký, že tento plavák je príliš široký a pre jeho hladký chod v kvapaline v nádobke zavadzajú prepážky brzdových okruhov. Plavák je potrebné vyrobiť iný, menšieho priemeru a osičku, na ktorú je plavák pripevnený si upraviť na potrebnú dlžku, aby sa kontrolka spínala pri patričnom poklese hladiny. Na výrobu nového plaváka som použil plastový vrchnák fľaštičky kvapiek od kašla :) Vrch plaváku som uzavrel časťou odrezanou z pôvodného plaváku + vodotesne zalepil tavným lepidlom.

Elektrické pripojenie kontaktov víčka je veľmi jednoduché - jeden káblik na poistku č. 2 (+), druhý káblik na konektor existujúcej kontrolky v prístrojovke, resp. na kontakt č. 16 spínacej skrinky.
V takomto zapojení sa kontrolka poruchy bŕzd rozsvedcuje na tri rôzne impulzy:
- pri štartovaní motora - kontrola fuknčnosti žiarovky kontrolky (sériová funkcionalita)
- pri poklese brzdového pedála nad stanovenú úroveň (obvykle až na zem) - sériová funkcionalita
- pri poklese hladiny brzdovej kvapaliny v zásobnej nádržke (u mňa cca 5 mm od hornej hranice MAX)


víko sériový Favorit

víko sériový Favorit

Víko sériový Favorit

a takto to funguje

porovnanie, vľavo viko Š120, vpravo Favorit

upravené viko Favorit, novo vyrobený plavák

a takto pekne plavák uvoľnil kontakty

jednoduché, ale účinné :)

hotovo, nájdi 10 rozdielov :)